Världens snabbaste bil genom tiderna

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

Det finns naturligtvis en stor prestige med att ha titeln som världens snabbaste bil genom tiderna. Dem stora sportbilstillverkarna tävlar i vem som kommer att ta fram världens snabbaste bil. Ferrari, Porsche, Lamborghini, ja listan kan göras lång. I denna artikel kommer man att undersöka vilken produktionsbil som är den snabbaste, d.v.s. bilar som tillverkas för den större massan och som är lagliga att köras på gator. Egentligen räknas ju en Formel 1 som en bil men det är ju inget en privatperson kan köpa eller köra på en vanlig gata.

Många tävlar om tronen men en svensk tillverkare tar första plats

Många biltillverkare tävlar om i vem som ska skapa världens snabbaste bil. Det ligger en enorm prestige och ära bland biltillverkarna. Vidare i artikeln så kommer världens just nu snabbaste bil att listas. Biltillverkaren är ganska okänd för den breda massan men något som är extra kul är att den snabbaste bilen just nu tillverkas av ett svenskt företag i Sverige. Kampen om världens snabbaste bil är naturligtvis inte över och man kan nog räkna med att biltillverkare runt om i världen skissar på nya fartmonster som ska överta tronen.

Koenigsegg Agera RS 

Världens snabbaste bil genom tiderna just nu är alltså Koenigsegg Agera RS och tillverkas av det svenska bilföretaget Koenigsegg som har sin bas i Valhall Park utanför Ängelholm. Koenigsegg Agera RS är alltså den serietillverkade bilen som har slagit alla rekord och toppar hela 447 km/h och innehar det rekordet sedan den 4 november 2017. Agera RS presenterades för första gången på bilsalongen i Geneve 2015 och blev snabbt omtalad av bilentusiaster och bilälskare. Bilen karosseri är helt byggd i kolfiber, allt för att bilen ska kunna färdas i snabbaste möjliga fart. Motorn är en dubbelturbo 5.0 liters V8.Bilen har nästan otroliga 1360 hästkrafter och bilen i sig väger 1395 kg, tack vare kolfibern som håller vikten nere. Växellådan är automatisk och har hela 7 växlar. Bilen är tvåhjulsdriven, bakhjulsdriven, och drivs på bensin. Agera RS accelerera från 0-400km/h på endast 36,44 sekunder. Otroliga siffror men som beskriver vilket monster denna bil är. Bilen byggs av det svenska företaget Koenigsegg som har sin produktion utanför Ängelholm. Företaget tillverkar enbart snabba bilar i en ganska liten skala till bilfantaster runt om i världen. Företaget är kanske inte så känt hos allmänheten men är väl etablerat hos bikännare.Fast bilarna är produktionstillverkade så är det inga bilar som byggs på löpande band utan dem flesta har redan klara köpare. Men med det sagt så är det naturligtvis fritt fram för gemene man att köpa en bil. Priset då? Bilarna ligger mellan 10-25 miljoner kronor. Och då kommer naturligtvis frågan vad världens snabbaste bil kostar? Cirka 25-30 miljoner kronor kostar ett exemplar av agera RS.