Toyotas snabbaste bil

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

Toyota är världens största fordonskoncern och ett otroligt välkänt bilmärke. Med rötter i den japanska staden Toyota, tidigare kallat Koromo, grundades det av familjen Toyoda.

Toyota fokuserar mycket på framställningen av hybridbilar, alltså bilar som drivs av både el och någon form av bränsle. Idag har Toyota hela 39 olika hybrider som produceras.  Toyota är ett gammalt företag vars föregångare startade redan på 1800-talet. Vid den här tidpunkten var företaget en vävstolsfabrik som förändrade den japanska textilindustrin dramatiskt. Först efter andra världskriget blev Toyota stort för sin bilproduktion och de blev då japans största biltillverkning. 1963 hittade den första Toyotan in på den europeiska bilmarknaden. Det finns flera svenska återförsäljare och på internet kan man köpa alla delar man kan behöva.

1983 beslöts sig Toyotan att de ville ändra profil på företaget och startade då ett märke med lyxbilar. Detta kom att kallas Lexus. Idag finns Lexus i mer än 60 länder och de har elva olika bilmodeller. Den europeiska marknaden har åtta hybridmodeller. Toyotas produktionssystem har sin grund i deras historia. Under tiden som vävstolstillverkade jobbade de efter principen att om något gick sönder avbröts hela produktionen för att inte något imperfekt skulle släppas igenom. På samma sätt är Toyotas produktionssystem idag. Nyckelorden för företagen är kvalitet och förbättring, de vill undvika fel redan från start och ifall något problem dyker upp skall detta fixas direkt. De vill på så sätt optimera produktionskedjan. Dessutom vill de slimma ned produktionen, och inte köpa in eller tillverka något mer än det som faktiskt behövs och kommer att användas.

Bilarna

Formel 1

Toyota är även ett känt märke inom formel 1. De startade 2002 en satsning som ledde till att man har kunnat tävla med bilarna Celica och Corolla. Rallyföraren Ove Andersson arbetade som rådgivare till Formel 1-stallet vid namn Toyota F1. Deras största bragd var en andraplats i Malaysias Grand Prix år 2005. Idag har Formel 1 satsningen lagts ned för att Toyota istället valt att fokusera på World Endurance Championship sedan 2009.  De har under dessa år lyckats vinna sin första rallyvinst.

Toyotas snabbaste bil i nuläget är Toyota Supra, även kallad GR Supra som kom ut i mitten av januari 2019. Bilen har en rak sexa på 3 L, 500 newtonmeter och 340 hästkrafter. Bilens motor liknar BMW Z4 men är ännu snabbare. Accelerationen från 0–100 tar endast 4,3 sekunder. På den svenska marknaden har man bara släppt 10 stycken sådana bilar. Anledningen till att Toyotas nya satsning är så lik BMW modellen är helt enkelt att man valt att samarbeta med dem under produktionen. Under processen att framta ett samarbete men ändå ha varsina bilar lovade de att skalen på bilen skulle skilja sig mycket.

Toyota har även en snabb familjebil. Detta är en rymlig bil som passar barnfamiljer som samtidigt vill ha en rolig bil med fart. Bilen heter Avensis Kombi V6, Biturbo 4×4 och har 304 hästkrafter. Bilen är fyrhjulsdriven, har akterspoiler, sidkjolar med mera. Invändigt är bilen bra för familjen, de har tvåfärgad läderklädsel, en sportig ratt och DVD-spelare. Eventuellt kommer denna bil att produceras i en mindre serie!