Snabba elbilar

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

De flesta bilar designad under slutat av 1800-talet var elbilar. Tyvärr blev elbilar bort petat till förmån för bilar med förbränningsmotor under 1900-talet.

Nu tack vare ökad miljömedvetenhet är elbilar aktuella en gång till. Trots att det finns förnyad intresse för elbilar är de fortfarande uppfattat av många som lite tråkiga. Men elbilar har blivit allt mer avancerad under de senaste åren. Nu finns det riktiga tjusiga modeller som är lika fin som vanliga sportbilar och som också är högpresterande. De senaste elbilarna kan nå hastigheter upp till 338,3 km/h. Eftersom tekniken fortfarande är under utveckling kommer det onekligen ännu mer spännande framsteg inom en snar framtid.

Några anmärkningsvärda modeller

Nu finns det många elbilar som är under massproduktion. Det vill säga de tillverkas tillräckligt billigt för att vara överkomliga för en massmarknad. Dessa är alla elbilar snarare än hybrider, fordon som körs på el och på fossilt bränsle. Tidigare generationer av elbilar var inte särskilt snabba och förarna ville ha en förbränningsmotor som kunde komplettera batterierna.

Tesla

Tesla är den mest kända tillverkaren av elbilar men till och med Chevrolet, länge en bastion av förbränningsmotorn, har sin Bolt EV med en topphastighet av 146 km. Dessutom finns det mer till Tesla än bara Roadster naturligtvis. Tesla Model 3 Performance, tidigare känd som Tesla Model S P100D, med sin toppfart på 261 km också är en högpresterande bil.

I samma ande har Jaguar kommit med sin första elbil. Bilen heter Jaguar I-Pace och har en 200 km topphastighet. Naturligtvis som man förväntar av lyxmärke Jaguar använder I-Pace  samma typ högpresterande teknik som finns i sportbilen I TYPE Formel E. Så det är förståeligt att I-Pace är en prisbelönad elbil. BMW i3S 150 km har en topphastighet på 150 km liksom Nissan Leaf.  Audi e-tron har en topphastighet på 200 km och också ett energiåtervinningssystem som utvidgar sin räckvidd. Både Hyundai Kona Electric och Kia eNiro är relativt billiga elbilar som också är ganska snabba. Toppfarten på Hyundai Kona Electric är 167 km medan Kia eNiros topphastighet är 155 km.

Speciella utgåvor

Samtidigt finns det också specialutgåvor som inte kommer att masstillverkas och marknadsförs men som ger företaget en chans att utveckla ny teknologi. Sedan blir en del ny uppfinningar integrerat i framtida design. Genovation GXE är en sådan med 800 hästkrafter och med en räckvidd på 281 km. Baserad på Chevrolet’s Corvette Grand Sport, är topphastighet for Genovation GXE 354 km. Och den kan levereras med en 8-växlad paddelskaft växellåda med dubbla kopplingar om man vill att bilen skall vara ännu mer högpresterande.

Mängden kraft som motorn producerar måste balanseras mot räckvidden, avståndet som elbilen kan köra innan den behöver laddas. Mer kraft och därmed mer hastighet betyder mindre räckvidd. Toppfarten blir ett bekymmer främst när man måste köra längre sträckor, såsom från en stad till en annan. Alla elbilar accelererar snabbare än bilar med en förbränningsmotor. Utan tvivel har snabbare acceleration och högre topphastigheter gjort elbilar mer attraktiva för konsumenterna. Moderna elbilar är långt mer avancerade än för bara 10 år sedan.