Hur skapades Chevrolet

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

Chevrolet grundades år 1911 av racerföraren Louis Chevrolet (racerföraren) och William C. Durant och i fjol 2018 firade märket 100 år. William C. Durant ägde och hade kontroll över Buick Motor Company och anlitade Louis Chevrolet att köra sina bilar i syfte att marknadsföra dem bland potentiella kunder. Han tyckte han var lite fiffig och utnyttjade Chevrolets namn och “slog två flugor i samma smäll”.

Den första modellen av Chevrolet lanserades år 1913 och modellen hette Series C Classic Six. Det var i New York och från början designade Louis Chevrolet bilarna, men året därpå kom de inte överens längre inom företaget och Chevrolet sålde sin del av företaget till Durant och de slutade samarbeta. Efter ytterligare två år gick företaget lysande och Durant köpte då en majoritet i företaget General Motors. Han blev vd för företaget år 1917 och Chevrolet blev en del av företaget (GM-koncernen.) år 1918. Detta år lanserades även den första lastbilen för personal som hette Model T, även kallad Ton Truck eller One-Ton med plats för 5 passagerare och en 6-cylindrig motor på 4,9 liter med toppfarten 105 kilometer per timme. Denna försökte konkurrera ut Fords Model TT.

På webbplatsen “100 years of Chevy trucks” finns mycket att läsa och fullt med information för den som vill fördjupa sig i just märket Chevrolet. Här finns möjlighet att beställa jubileumsprodukter och illustrationer över lastbilar från 1918 års modell.

Det har tillverkats cirka 100 miljoner bilar av märket Chevrolet, så märket är mycket populärt.

V8 motor

Märket Chevrolet hör till riktig prestanda när det gäller starka motorer och de är både starka och hade tidigt både fyr och sexcylindriga motorer. År 1955 kom V8 motorn som skulle driva miljontals bilar genom tiderna, både sportbilar och lättare lastbilar. I dragracing förekommer Chevrolets motorer idag med mycket gott resultat. Den främsta av alla sportbilar är Corvette och den kom år 1953 och Sting Ray som var dess efterträdare kom år 1963. En mycket vacker bil.

År 1957 kom Chevrolet Bel Air med fenor som fick den tuffaste person att vekna. Efter tio år kom Camaro som blev en konkurrent till Mustang och lastbilen Suburban kom år 1935 och hade plats för många personer eftersom den hade tre till fyra rader med sittplatser.

År 1911 utvecklades en ny modell av de gamla “parhästarna” Louis Chevrolet och Durant som hette Series C Classic Six och detta blev en dundersuccé. Bilen var stor, hade en 4,9 liters sexa med 40 hästkrafter och toppfarten var 100 kilometer i timmen.

En tid efteråt lanserades en lite billigare modell som även den blev en braksuccé.

65 olika modeller har gjorts av Chevrolet och det är ett tecken på toppkvalitet. År 2013 bestämde General Motors att märket inte längre fick säljas i Europa efter år 2015. Det beror på att man inte ville konkurrera med Opel och Vauxhall som finns i Europa. Dock säljs sportbilen Corvette fortfarande på den Europeiska marknaden.

Att införskaffa en Chevrolet är en riktigt bra investering inför framtiden!