Gamla värdefulla bilar

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

I många år har intresset för gamla bilar varit stort, det finns vissa modeller och märken som intresset är extra stort för.

Bilar som är över 30 år gamla får benämningen veteranbil enligt trafikverket, en veteranbil behöver inte bli värdefull. Det som definierar att en bil blir värdefull är om dess karisma har lyckats locka till sig intresset från bilentusiaster. Då och då dyker det upp hemliga gömställen för gamla äldre bilar, ofta i en gammal glömd ladugård. I Sverige finns det många gamla värdefulla bilar gömda i olika glömda ladugårdar och för de med intresse och tid finns det många fynd att göra.

Ett av de största fynden är Schlumpf Collection som består av över 400 bilar varav över 100 är av bilmärket Bugatti. Samlingen togs i förvar av den franska staten och omgjordes till ett nationellt bilmuseum. Samlingen upptäcktes år 1976 av Fritz Schlumpfs anställda i fabriken där han inhyste sina värdefulla bilar, de hade gått ut i strejk och ockuperade fabriken. För att undvika åtal för ekonomisk brottslighet flydde bröderna Hans och Fritz Schlumpf till Schweiz. Museet är idag en stor attraktion för bilentusiaster. Ett annat stort fynd som upptäcktes nyligen är Roger Baillons samling, den upptäcktes 2014 och består av cirka sextio bilar. Från början bestod samlingen av över 200 bilar men på grund av ekonomiska svårigheter såldes över hälften under sjuttiotalet. Samlingen värderas vara värd mellan tjugofyra och tjugoåtta miljoner euro. En av bilarna som finns i samlingen är en Ferrari 250 GT SWB California Spyder från 1961, denna modell från Ferrari tillverkades enbart i trettiosju exemplar.

Utöver det få antal av modellen är den även känd för ett fotografi från 1964 där Jane Fonda, Alain Delon och Shirley MacLaine sitter i den. Bilen såldes senare för runt 120 miljoner kronor. Samlingen låg gömd i cirka femtio år innan den upptäcktes, när Roger avled ärvde hans son samlingen. Sonen var dock inte intresserad av samlingen och lät den stå, när sonen dog år 2014 ärvde Rogers barnbarn samlingen istället och de hade inte haft någon aning om dess unika samlarobjekt. Flera fynd har gjorts men inga lika storslagna som Baillons och Schlumpfs samlingar.

Varför vissa bilmodeller blir värdefullare än andra

superbilar

Bilar brukar ofta minska i värde, det så kallade bruksvärdet sjunker efter femton till tjugo år. Ofta tappar de i värde redan när man kör ut från bilhandlaren, men det gäller inte alla bilar. Det finns vissa modeller som bara ökar i värde. Då dessa modeller har en viss karisma och en hög efterfrågan från ett visst klientel. Bilentusiaster anser att vissa modeller är lite finare än andra och köper upp just dessa bilar. Så länge det finns personer som innehar ett stort intresse för bilar kommer det alltid att finnas en efterfrågan. Några modeller som just nu ökar i värde är Porsche 911 och Ferrari 355, de kostade 300 000 kronor för några år sedan men är idag värda över 500 000 kronor. En annan bra investering är Jaguar XJR och Alfa Romeo GTV, dessa två modeller förväntas stiga bra i värde och har stigit i värde.