Corvette
Corvette

Corvette

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

Efter andra världskriget började soldaterna ta med europeiska bilar till USA, en bildesigner vid namn Harley Earl som tidigare varit anställd hos GM och Ed cole. 1952 lämnade han cadillac för att börja utveckla en egen sportvagnsprototyp. När han visade upp denna prototyp gillades den av kunderna och motorpressen. Där och då valde dom att serietillverka bilen och den första generationen av Corvette tillverkades 1953. Den första generationen som ofta kallas c1 hade det inte lätt i början, det var mycket som strulade. Både vatten och avgaser läckte i karossen som var gjord i glasfiber, efter de två första åren var modellen nästan nedläggningshotad. Men när dom senare byter ut motorn för att få mer effekt och detta gjorde succe och försäljningen ökade. Under 9 år tillverkades den första generationen och det är mycket vi ser på dagens modeller som kommer från c1:an. Till exempel har corvette en lätt igenkänningsfaktor nämligen dom fyra baklyktorna som sattes på corvetten 1961.

Corvetten innan 2000-talet

Från att den första modellen tillverkades har corvette tagit världen med storm. Redan den andra modellen blev en riktig sportbil då man introducerade individuell hjulupphängning på alla fyra hjulen. Detta gjorde att corvetten numera kunde konkurrera med världens andra sportbilar och dessutom tog sig corvetten ut på racingbanorna. C3:an kom att se mycket annorlunda ut jämfört med dom tidigare modellerna. C4:an fokuserade man på att förbättra vägegenskaperna, abs-bromsar blev standard på bilarna från 1988. Samma år tillverkades en speciell generation där bilarna var vita med vita fälgar och vit skinninredning. Detta gjorde man för att fira 35-årsjubileum. En liknande sak gjordes 1993 när bilarna firade 40 år, då var bilarna vinröda med vinröd inredning.

ZR-1

ZR-1 är en speciell modell som corvette tillverkade från 1990 till 1995. Modellen var en av dom bästa bilarna. För en person som inte är så insatt skulle säga att karossen är desamma som på c4 dock snarare följande, dörrarna ser annorlunda ut, bakdelen är bredare och bakskärmarna är bredare.

Grand Sport

1996 tillverkades en ny modell som en markering på att dom slutade tillverka c4. Denna modell tillverkades i 1000 exemplar, 190 cabrioleter och 810 coupeer. Det speciella med just denna modell är att den endast kunde beställas i en färg.  Grand sporten hade en standardmotor som kallades LT-4 som gjorde hela 330 hästkrafter. LT4:an gick bara att den manuell växellådestandard.

2000-talet

2000-talet

I den nya modellen c5 blir 5,7l V8 standard och utvecklingen fortsätter med mer hästkrafter, antispinn, antisladd mm. Köpte man en corvette 2003 fick man ett speciellt emblem för att fira 50 årsjubileet. När c6:an senare släpps är det stor skillnad på utseendet men chassit är nästan desamma. 2010 introduceras ännu en Grand Sport modell med unika fälgar, en motor på 7.0 l och en annan utväxling. C7 är den näst nyaste modellen och tillverkades 2013–2017. Den nyaste modellen kom 2020 och börjades sälja i USA under våren men än har vi inte fått den nya modellen till Europa. Hoppas att artikeln var givande!