1967 Shelby Mustang GT500 Eleanor

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Blogg

Som jag nämnde i senaste inlägget, där jag skrev om Chevrolet Chevelle, så är en av mina största favoriter bland klassiska sportbilar den Shelby Mustang GT500 som producerades 1967. Så här på rak arm kanske inte många vet exakt hur den ser ut men ni som sett filmen Gone in 60 Seconds med Nicolas Cage, en film som hade premiär 2000. Detta måste vara den snyggaste och sexigaste muskelbilen som någonsin tillverkats. Linjerna, stansen på bilen, proportionerna, ja allt är precis som de ska vara och kan bara beskrivas på ett sätt, perfektion! Den fronten tillsammans med en fastbacks bakparti är en perfekt kombination på hur en klassisk muskelbil ska se ut. Jag är riktigt glad över att de valde just en fastback istället för Coupe modellen, då en fastback ser lite råare och tuffare ut i jämförelse.

Jag är glad över att man under filmen som spelades in 2000 valde att gå med en -67 Fastback som grund för bygget av Eleanor och inte en Ford Mustang Mach 1 som ursprungligen användes i originalfilmen från 1974. Mach 1 modellen är inte ens i närheten av så sexig och brutal som 1967 års Fastback. Men till skillnad mot originalbilen som användes 1974, som inte behövde några modifikationer då det var en av de bättre muskelbilarna på marknaden då, så fick var man tvungen att ge Eleanor ett ansiktslyft tillsammans med ett nytt drivpaket.

Att använda en Ford Mustang i originalutförande under filmen som spelades in 2000 hade inte varit möjligt, inte när filmen hade ett sådant stort utbud av exklusiva bilar som Ferraris och Lamborghinis. Först lekte man med tanken att Eleanor skulle vara en Ford GT40 men man slopade denna idé med tanke på alla stunt man skulle göra med bilen och en GT40 skulle helt enkelt inte fungera. Därför fick det istället bli en 1967 års Mustang Fastback, men det var väl bara namnet som förblev från bilen i dess originalutförande. Resten av bilen modifierades, från kaross till chassi till kraftpaket och inredning.

Omvandlingen

För att få bilen dit man ville skickades den till Yukon i Oklahoma där man förvandlade denna GT500 till Eleanor. Än idag kan ni få en GT500 ombyggd till en kopia av bilen i filmen men prislappen är hög, $109 000 landar slutpriset på.

För dessa $109 000 får ni en ny 6,5 liters V8 racing motor som modifierats med en rad olika saker, allt i aluminium för att lätta på vikten. Grundmodellen av denna motor med dessa modifikationer levererade 535 hästkrafter vilket också var den modell som man använde i filmen. Men skulle detta inte vara tillräckligt, då finns det ännu en vässad version som ger 770 hästkrafter. Lägg sedan till ett NOS system och bilen blir GALET snabb. Men denna version är avsevärt mycket dyrare och ni får vara beredda på att lägga ut $189 000 för en bil med dessa specifikationer.

Snyggaste bilen jag sett

Ta bara en titt på denna bil som renoverats med ett vässat kraftpaket. Detta är en bil jag kommer att skaffa en av dessa dagar, och den ska se ut exakt som denna. Jag kan inte hitta ett enda litet fel på bilen